Yvonne Alefs
31 juli 2013 10:31
door Yvonne Alefs

WordPress backup van jouw website! 5 manieren om deze backup te maken

Een goede WordPress backup van jouw website is natuurlijk onmisbaar! Hoe je een WordPress backup maakt en welke mogelijke backups er zijn voor jouw WordPress website leg ik hieronder uit.

In mijn artikel over het beveiligen van een WordPress website van vorige week vertelde ik je wat er mis zou kunnen gaan met je WordPress website en hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ondanks deze maatregelen kan het toch gebeuren dat je website breekt en er niet meer uitziet zoals je het met veel tijd en moeite in elkaar hebt gezet. En zeg eens eerlijk: je moet er toch niet aan denken dat je dan al je werk opnieuw moet gaan doen? Daarom dus deze uitleg over de WordPress Backup.

En daar hoef je ook helemaal niet aan te denken als je ervoor gezorgd hebt dat je een goede backup van je website hebt gemaakt. Er zijn verschillende WordPress backups die je van je website kunt maken.

Inhoudelijke WordPress backup

WordPress backup maken

Via het menu onderdeel Extra => Exporteren in de dashboard van je WordPress website, kun je al je teksten (pagina’s, berichten, categorieën, tags e.d.) laten opslaan in een xml bestandje, welke je vervolgens goed opslaat op je computer of externe harde schijf. Op het moment dat je de teksten opnieuw wilt inladen in je website, ga je naar Extra => Importeren.

Kies uit de lijst voor WordPress en installeer de plugin die vervolgens op het scherm verschijnt. Via bladeren kun je naar het geëxporteerde xml bestand gaan en deze naar je website uploaden. Deze backup maak ik vooral nadat ik bijvoorbeeld een nieuwe blog heb geschreven.

Let op: deze methode maakt geen backup van al je WordPress instellingen, daarvoor moet je een backup van de database maken.

Database backup

In de database van je WordPress website worden naast de inhoudelijke gegevens (zie hierboven), ook alle instellingen van je WordPress website opgeslagen.

wordpress backup pluginDus datgene wat je bijvoorbeeld in de dashboard onder Instellingen hebt ingesteld.

Je kunt via je webhosting account de database handmatig exporteren en bewaren. Hiervoor moet je wel verbinding kunnen maken met phpMyAdmin. De gegevens om hierop in te loggen, heb je bij de aanschaf van je webhostingpakket van je webhoster gekregen.

In de Codex van WordPress vind je een uitgebreide omschrijving hoe je de database kunt exporteren en indien nodig weer importeren (restore). Veel webhosters hebben ook een nederlandstalige uitleg hiervan op hun website staan.

welke plugins voor WordPress backupVind je het allemaal maar abracadabra en wil je het liefst gewoon vanuit je WordPress dashboard een backup maken van je database, dan kun je kiezen voor één van de vele WordPress backup plugins. Ik kan je deze van harte aanraden: WP-DB-Backup.

Met één klik op de knop wordt een backup van je database gemaakt en wordt het naar de download map op je computer verstuurd. Hiervandaan kun je het vervolgens op een goed vindbare plek op je computer opslaan en/of op een externe harde schijf. Op het moment dat het (onverhoopt) nodig is de backup te herstellen, kun je dit bestandje naar je webhoster doorsturen en vragen of deze de database weer voor je herstelt.

Deze backup maak ik vooral voordat ik updates van mijn thema, plugins of WordPress zelf ga uitvoeren!

Server backup

Wil je ook nog je gehele WordPress installatie, plugins, afbeeldingen en je thema achter de hand hebben, dan is het verstandig om de mappen van de server te kopiëren naar je computer of externe harde schijf. filezillaHiervoor is het wel noodzakelijk dat je via een FTP programma als Filezilla op de server kan komen waar jij je WordPress bestanden hebt staan. Kopieer alle mappen (wp-admin, wp-content en wp-includes) en bestanden die in de root van je website staan en sla het extern op. Je kunt ervoor kiezen om dit alles in een gezipte map te bewaren, zodat het niet te veel ruimte in beslag neemt.

Deze backup kan je om de zoveel tijd uitvoeren.

WordPress Backup: Alles in één!

Veel makkelijker is het wellicht wel om met behulp van een plugin al deze backups in één keer te laten uitvoeren. Je maakt dan als het ware een kopie van je gehele website (inhoudelijk, database, WordPress (installatie) bestanden), welke je in één keer ook kunt terugzetten. Dit is ook een hele handige methode voor wanneer je lokaal op je computer of op een demo site een website aan het opbouwen bent en het in één keer wilt kunnen overzetten, zonder alle links handmatig te hoeven aanpassen.

nieuwsbrief vwnw.nl van Yvonne AlefsWekelijks geef ik in een nieuwsbrief tips voor jouw WordPress website. In de nieuwsbrief van maandag 29 juli vertel ik je welke plugin ik hiervoor gebruik. Schrijf je daarom snel hier in! In iedere nieuwsbrief vind je een link naar alle voorgaande WordPress tips die ik in mijn nieuwsbrieven heb gegeven.

WordPress Backup bij de webhoster

Vergeet tot slot ook niet dat je webhoster – als je tenminste een goede hebt – om de zoveel uren automatisch een backup maakt van je website. Het eerste wat je dus zou kunnen doen als je website breekt, is de webhoster vragen om de laatste backup terug te zetten. Persoonlijk vind ik het altijd prettig om zelf ook de hiervoor genoemde WordPress backups te hebben, zodat de situatie zelf in de hand heb en niet afhankelijk ben van een ander partij.

Reacties