Sander Wijdemans
16 april 2021 09:53
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Tips bij het kopen van een kantoor tijdens de coronacrisis

Door de coronacrisis leven we in een tijd die niemand nog eerder heeft meegemaakt. Gelukkig lijkt door de mogelijkheid van vaccinatie er weer licht aan het eind van de tunnel. Wellicht komt binnenkort het ‘normale’ leven weer op gang. Ook het kopen van een kantoor of ander zakelijk onroerend goed is iets dat weer op gang komt. Hieronder vind je wat tips.

Tips bij het kopen van een kantoor tijdens de coronacrisis

1. Een mondelinge overeenkomst is een geldige overeenkomst

Bij de aankoop van een woning dienen er schriftelijke overeenkomsten worden getekend en worden er vaak voorbehouden gemaakt. Bij de aankoop van zakelijk onroerend goed is in principe een mondeling bod ook een geldig bod als de andere partij daarmee instemt. Het is om die reden vaak verstandig om een makelaar de onderhandelingen te laten doen. Deze kent het klappen van de zweep.

2. Beoordeel de opties die je hebt voor een hypotheek

Een hypotheek op een zakelijk pand wordt anders berekend dan die op een woning. De risico-opslag in de rente wordt bepaald aan de hand van het debiteurenrisico in de branche waar je werkzaam bent. In het algemeen zal de hypotheek ook niet meer bedragen dan 70% van de vrije verkoopwaarde van het kantoor of andere zakelijk onroerend goed. Neem een hypotheekadviseur op zakelijke gebied in de arm. Een hypotheekadviseur kent de regio en de risico’s. Hierdoor kan jij beter bepalen wat de mogelijkheden zijn. Neem bijvoorbeeld eens contact op met hypotheekadviseur Zwammerdam.

3. Is er een bestemmingsplan?

Kan je het kantoor gebruiken voor het doel wat jij voor ogen hebt, nu en in de toekomst? Ga zeker bij de gemeente langs om te beoordelen hoe het bestemmingsplan eruit ziet. Het zou immers zeer onplezierig zijn als op kortere termijn jij je activiteiten weer zou moeten verplaatsen.

4. Bereikbaarheid

Online zichtbaarheid is belangrijk, maar ook je fysieke bezoekadres moet makkelijk te vinden zijn. Welke bezoekers verwacht jij in je nieuwe kantoor? Komen er alleen personeelsleden en leveranciers of ook klanten? Bereikbaarheid nu en in de toekomst is iets dat je zeker niet mag vergeten. Is je pand goed bereikbaar met de auto en zijn er parkeerplaatsen beschikbaar. Is er openbaar vervoer in de buurt? Is ook voor fietsers en wandelaars het pand eenvoudig te bereiken? En hoe zit dat in de donkere maanden met de veiligheid? Dit zijn kritische punten voor je een  beslissing neemt.

5. De technische staat

Laat beslist controleren of het pand voldoet aan de technische eisen die zijn vastgelegd in het bouwbesluit of de gemeentelijke verordeningen. Zeker in deze tijd waarin er veel aandacht is voor het milieu en vergroening, stelt de overheid regelmatig extra voorwaarden voor het gebruik van zakelijk onroerend goed. Voldoet jouw aankoop niet, dan zal je wellicht behoorlijk wat kosten moeten maken om de gebreken te verhelpen. De gemeente kan zelfs verbieden het pand te gebruiken voor het doel dat jij voor ogen hebt.

6. Vergunningen

Kijk bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt voor de activiteiten in het kantoorpand. Let zeker op het Activiteitenplan waarin de milieueisen voor de toekomst zijn beschreven. Verzeker jezelf ervan dat je bedrijfsvoering aan de normen kan voldoen.

Reacties