Sander Wijdemans
17 januari 2022 09:41
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Stoppen met roken met de e-sigaret?

#Advertorial

Kun je stoppen met roken met behulp van de e-sigaret? Die vraag kan eigenlijk eenduidig met een ja worden beantwoord. Wie wil stoppen met roken kan baat hebben bij het gebruik van een e-sigaret. Het gaat er dan net als bij hulpmiddelen als pleisters en kauwgum om dat het lichaam nog steeds de nicotine krijgt waaraan het verslaafd is geraakt. Een e-sigaret is derhalve nooit onschuldig, ook als deze wordt gebruikt met een vloeistof die geen nicotine bevat. Toch is de algemene wetenschappelijke opinie dat een e-sigaret waarschijnlijk minder schadelijk is dan tabak. Ook de Rijksoverheid draagt die opvatting uit in de strijd tegen het roken van tabak.

Dampen of vapen in plaats van roken

De e-sigaret is gebaseerd op het feit dat er vloeistof wordt verdampt middels een klein elektronisch verwarmingselementje. De gebruiker ademt dus damp of vape in en geen rook. De vloeistof die kan worden gebruikt bevat vaak nicotine. Hierdoor wordt de damp bitter als die wordt geïnhaleerd. Er zijn ook vloeistoffen zonder nicotine en deze kunnen diverse smaken hebben, vaak zoet. Die laatste worden vooral door jongeren gebruikt die wellicht nog nooit echt gerookt hebben. Daarnaast zijn er ook nog vloeistoffen die nicotine-zouten bevatten. Deze hebben geen bittere smaak en het is derhalve even opletten, omdat de waarschuwing die de bittere smaak normaalgesproken geeft, ontbreekt.

De e-sigaret is minder schadelijk dan tabak

Hoewel het wetenschappelijk onderzoek nog niet is afgerond, bestaat de algemene opinie dat de e-sigaret minder schadelijk is dan tabak. De rook die wordt geïnhaleerd bij de verbranding van tabak bevat ongeveer 4.000 verschillende stoffen. Van een aantal daarvan staat vast dat ze kankerverwekkend zijn en ook zijn er stoffen die op andere manieren slecht zijn voor de gezondheid. Van een aantal stoffen kent men de werking nog niet. Bij het dampen ontstaan zo’n 50 stoffen, veel minder en ook vaak minder schadelijk.

Dat betekent niet dat dampen gezond is. Nicotine is immers een verslavende stof die niet goed is voor je gezondheid en hart- en vaatziekten tot gevolg kan hebben. Daarbij bestaat de e-sigaret nog niet echt lang. Het is derhalve ook nog niet duidelijk wat de effecten zijn op het lichaam na een periode van 10 jaar of langer. Verder is niet duidelijk of er gezondheidsrisico’s zijn voor mensen in de omgeving die een deel van de damp binnenkrijgen.

Waar moet je op letten als je begint met dampen?

In het recente verleden zijn er met name in de VS wat incidenten geweest bij het gebruik van e-sigaretten. Hierbij bleek de oorzaak te zijn dat de vloeistof niet geschikt was en gezondheidsproblemen veroorzaakte. Koop vloeistof voor je e-sigaret uitsluitend bij een betrouwbare (web)shop. Let daarbij op keurmerken en recensies.

Omdat er (nog) geen wetenschappelijke conclusies zijn over alle aspecten van het dampen, is dit alleen toegestaan op plaatsen waar je ook tabak mag roken. Let hierop indien je een e-sigaret gebruikt. Indien je wilt stoppen of minderen met tabak is de e-sigaret bij zorgvuldig gebruik beslist een goede optie.

Reacties