Sander Wijdemans
15 maart 2022 16:09
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Oorzaken van rugpijn op het werk en wat je kan doen

Rugpijn op het werk komt nog te vaak voor. Het is een heel belangrijke en vaak onderbelichte oorzaak van arbeidsverzuim. Gelukkig kan je het een en ander doen om rugpijn te voorkomen en aan te pakken. We hebben het over de verschillende oorzaken van rugpijn. Kennis hieromtrent is belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken.

Oorzaken van rugpijn op het werk en wat je kan doen

Over- en onderbelasting van de rug

Dat mensen met een fysiek belastende job een groter risico lopen op rugpijn is wellicht geen verrassing. Door foutief te tillen, langdurig voorovergebogen te staan en een verkeerde werkhouding aan te nemen, ontstaan er nu eenmaal letsels. Het zorgt er ook voor dat het herstel wordt bemoeilijkt. Een andere risicofactor is overgewicht. Overgewicht zorgt namelijk voor een extra grote wervelkolombelasting.

Enerzijds is overbelasting dus een risicofactor. Anderzijds kan het dat een rug net onvoldoende sterk is door aanhoudende onderbelasting. Dat is iets dat we vaak zien bij mensen die een zittende job uitvoeren. De rug wordt dan na verloop van tijd te zwak. Het is daarom aan te raden om niet de hele dag lang achter een bureau te zitten. Af en toe eens enkele bewegingsoefeningen uitvoeren, kan wonderen verrichten. Ook het gebruik van bijvoorbeeld een stabureau en zit sta krukken is aan te raden.

Blijven bewegen en het gesprek aangaan

Vaak zien we dat bepaalde zaken elkaar versterken. Wie pijn heeft, beweegt minder. Wat extra rust en wat meer pijnstillers moeten de klus klaren. Pijn is het lichaam dat de hersenen zegt dat er iets goed fout is en dat we het rustiger aan moeten doen. De keuze voor rust is dus heel intuïtief en logisch, maar toch is het belangrijk om ondanks de rugpijn te blijven bewegen. Bewegen is zelfs een essentieel onderdeel van het revalidatieproces.

Uiteraard is de arts of de kinesist het eerste aanspreekpunt bij vragen omtrent bewegen bij rugpijn. Spreek er ook over met de werkgever. Hij kan namelijk een ergonomische werkplekanalyse laten uitvoeren en zo nagaan wat er op de werkplek kan gebeuren om jou te helpen. Volgens eerdere onderzoeken kunnen eenvoudige preventieve ingrepen ervoor zorgen dat het aantal medewerkers met rugpijn met wel twintig procent afneemt. De werkgever kan bijvoorbeeld kiezen voor een ergonomische bureaustoel van Spinalis. Deze stoelen zijn ontworpen om rugklachten te voorkomen, de rugspieren te verstevigen en om actief te bewegen tijdens het zitten.

Mentale spanning als bron van rugklachten

Zoals wel vaker speelt ook het mentale een rol. Uit onderzoek blijkt dat spanning een negatieve invloed heeft op fysieke klachten, waaronder ook rugklachten. Angst, stress en slaapproblemen kunnen stuk voor stuk rugpijn veroorzaken of verergeren. Dat komt onder andere omdat je bij stresssituaties de spieren extra belast. Ook het zenuwstelsel kan overgevoelig worden en dat kan gevolgen hebben voor de pijnklachten die je ervaart. Het wegnemen van de mentale spanning zal er nog niet per se voor zorgen dat de rugklachten verdwijnen, maar het geeft je lichaam wel de kans om te helen. En dat is al heel wat.

Reacties