Sander Wijdemans
2 mei 2022 13:16
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe kies je het juiste factoring bedrijf uit?

Factoring is een vrij bekend principe dat in de afgelopen jaren steeds meer in populariteit toeneemt, met name onder ZZP’ers. Dit is natuurlijk zo omdat het een goede, simpele en goedkope manier is om van al het gedoe en administratie rondom facturering af te zijn. Maar hoe werkt factoring precies? Dat wordt in deze tekst stap voor stap uitgelegd.

Hoe kies je het juiste factoring bedrijf uit

Hoe werkt factoring?

Factoring is een principe dat al jaren bestaat en oorspronkelijk in Amerika werd bedacht. Het idee erachter is het ontlasten van bedrijven en ondernemers van de stress en het werk rondom factureren. Zeker bij debiteuren die niet of te laat betalen. Dit is namelijk een grote ergernis voor bedrijven en ondernemers. Door de facturen te verkopen aan een factoring bedrijf, is de ondernemer meteen van het risico op het uitblijven van betaling af. Sterker nog, er wordt veelal binnen 3 of soms zelfs 24 uur dagen betaald, waardoor de ondernemer niet langer bezig hoeft te zijn met het eindeloos in de gaten houden van betalingen en hier achteraan gaan. Daarom kan factoring voor een MKB erg voordelig zijn.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn in principe twee mogelijkheden: de Amerikaanse versie en de traditionele versie. Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je wel en niet overdraagt aan de factoringmaatschappij. In principe ben je hierbij altijd een vast percentage kwijt aan de verkoop van je facturen. Dit is natuurlijk omdat je het risico ook meteen verkoopt. Zodra je de factuur verkoopt, kun je namelijk je geld verwachten. In de praktijk ligt dit percentage vaak rond de 2-3%. Daarentegen overhandig je bij traditionele factoring je complete debiteuren portfolio aan het factoring bedrijf. Hierbij ga je een verbintenis aan waarbij je al je facturen dus verkoopt. Het grote voordeel hiervan is dat je standaard van al het gedoe af bent en soms betaal je ook minder geld dan bij de Amerikaanse versie, omdat je bij deze constructie iets minder hoeft te betalen aan het factoringbedrijf.

Hoe kies je een geschikt factoring bedrijf?

Vooronderzoek is het belangrijkste dat bestaat als je een dienst of product wil aanschaffen. Door grondig op internet op zoek te gaan naar cijfers, indicaties en beoordelingen kun je een goed beeld vormen van het bedrijf waar je mee in zee denkt of hoopt te gaan. Zo kun je tegenwoordig op onafhankelijke recensie platformen over alle soorten bedrijven en producten lezen wat klanten ervan vinden. Dit is op een onafhankelijk platform een goede weergave van wat je kunt verwachten. Daarnaast loont het om in je eigen netwerk rond te vragen naar andermans keuzes, maar uiteindelijk blijft het advies altijd: vertrouw op je onderbuikgevoel.

Reacties