Sander Wijdemans
26 januari 2021 21:27
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe houd je het veilig als iedereen werkt vanaf een andere plek?

De tijd dat mensen naar kantoor moesten komen om daar ter plekke in te loggen op het netwerk en aan de slag te gaan, die ligt ver achter ons. We zijn er helemaal aan gewend geraakt dat we op ieder moment van de dag bij onze documenten kunnen, en waar we ook zijn verder kunnen gaan waar we gebleven waren. Deze manier van werken brengt echter wel een heel andere manier van beveiligen met zich mee. Eentje die er niet langer op gericht is om al het verkeer van buitenaf buiten de deur te houden, maar er juist voor te zorgen dat het altijd en overal mogelijk is om in te loggen op het werk.

Makkelijk en veilig tegelijk: een spanningsboog

Voor netwerkbeheerders brengt het werken vanaf huis of andere locaties veel veranderingen met zich mee. Nog niet zo lang geleden was het niet meer dan normaal dan dat iedere medewerker iedere dag op kantoor aanwezig was, en hier inlogde en aan het werk ging. Het bedrijfsnetwerk kon flink dichtgetimmerd worden, zodat alleen bevoegden vanaf hun werkplek in konden loggen, en aanvallen of inlogpogingen van buitenaf konden worden tegengehouden.

Deze manier van werken is niet meer actueel. Niet alleen zijn we allemaal meer en meer gewend om overal en altijd ons werk te kunnen doen, de manier waarop we onze computer of laptop gebruiken is ook veranderd. Dankzij pakketten als Microsoft 365 hebben we overal en altijd toegang tot alle software die we nodig hebben om ons werk te doen. Documenten slaan we niet langer lokaal, op het apparaat zelf of op de bedrijfsserver op, maar in de cloud. Zo zijn ze altijd te openen, waar we ook zijn. Een goede cloud security is hierbij een vereiste. Je wilt tenslotte niet dat onbevoegden zichzelf toegang verschaffen tot de documenten van medewerkers van jouw organisatie.

De mens is vaak de zwakste schakel

Zoals bij zoveel veiligheidsissues het geval is, is het vaak de gebruiker die de zwakste schakel vormt. Zelfs wanneer de techniek waterdicht is, kan het bij de gebruiker alsnog misgaan. Alleen al het kiezen van een te makkelijk te raden wachtwoord kan een groot risico vormen, iets dat binnen vrijwel iedere organisatie nog steeds op grote schaal gebeurt. Naast het realiseren van goede technische oplossingen en protocollen, is een duidelijke richtlijn en training richting de medewerkers dus altijd aan te bevelen. Alleen zo blijft er een veilige manier om te werken bestaan, waardoor het altijd en overal kunnen inloggen en werken mogelijk blijft.

Reacties