Sander Wijdemans
9 juni 2022 08:20
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Enkele tips voor de beste onderhoud van jouw machines

Materiaal en machines zijn de belangrijkste factoren bij de meeste industriële activiteiten. De beste aanpak om onvoorziene uitvaltijd tot een minimum te beperken is preventief onderhoud. Preventief onderhoud verbetert ook de prestaties, vermindert het brandstof- en energieverbruik, en bevordert een veilige werkplaats.

Zwaar materieel zoals bijvoorbeeld mijnbouw-, industrie-, of landbouwmachines, hebben voortdurend onderhoud nodig om ze in uitstekende bedrijfstoestand te houden. Slecht onderhouden zware mechanische uitrusting is daarentegen inefficiënt. Storingen zijn duur en veiligheid is ook een factor om rekening mee te houden.

Enkele tips voor de beste onderhoud van jouw machines

Gebruik het juiste gereedschap voor de klus

Het juiste stuk gereedschap gebruiken om een taak uit te voeren kan onnodige slijtage aan machines besparen en tegelijk helpen het werk zo goed mogelijk af te ronden. Het is essentieel dat de aandrijftechniek naar behoren werkt. Hiervoor zijn onderdelen zoals een lager, een moer of een bout van essentieel belang. Maar ook andere complexere onderdelen zijn belangrijk. Groot materieel moet grondig onderzocht worden voordat het wordt aangeschaft.

Train personeel om op de juiste manier om te gaan met machines en materialen

Bedieningshandleidingen kunnen op maat gemaakt worden voor de precieze behoeften van de baan. Ze kunnen op een meer eenvoudige manier herschreven worden. Elke bediener moet een beknopt handboek krijgen om snel te kunnen raadplegen. Zorg ervoor dat jij en eventuele andere bedieners begrijpen hoe een stuk uitrusting werkt en waar het voor dient, voordat je het gebruikt. Doe, als dat haalbaar is, een test. Je moet ook op de hoogte zijn van de leeftijd van de uitrusting, de geschatte levensduur, informatie over de garantie, en eventuele bekende problemen en oplossingen. Dit garandeert dat het goed gebruikt wordt om breuk te voorkomen en de veiligheid te garanderen en je weet wat je van de machine kunt verwachten en wat je moet doen als het niet aan die verwachtingen voldoet. Veel belangrijke factoren worden beïnvloed door ouderdom.

Smeermiddelen moeten vaak toegevoegd en getest worden

Smeermiddelen helpen de wrijving tussen bewegende delen te verminderen. Grote industriële uitrustingen en onderdelen gaan langer mee bij regelmatig smeeronderhoud. Dit wordt vak onderschat.

Een van de vroegste en meest cruciale onderhoudsinspecties is smering. Om dit te voorkomen onderzoekje  de zuigers op sporen van overtollige olie of vetophoping, zoek je naar lekken rond olieafdichtingen en gebruik je het juiste smeermiddel. Elk onderdeel vereist een ander soort olie of vet. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor meer informatie. Het controleren van de smeermiddelen van enorme uitrustingen is een nuttige aanpak om problemen op te sporen. Deeltjes in de gebruikte olie worden door deskundigen onderzocht. De samenstelling van eventuele onzuiverheden onthult welke onderdelen vatbaar zijn voor slijtage of desintegratie.

Zoek naar sporen van slijtage

Onderdelen in zware uitrusting gaan kapot door vibratie, stress, hoge temperaturen, wrijving en veroudering. Trillingen kunnen veroorzaakt worden door verkeerd uitgelijnde tandwielen en riemen; schokken kunnen veroorzaakt worden door ongelukken en slechte vaardigheid van de bediener en hoge temperaturen kunnen veroorzaakt worden door o.a. langdurig gebruik, wrijving, onvoldoende smering, en versleten onderdelen. Als je slijtage ziet aan bewegende onderdelen van je zware uitrusting, zorg dan dat je ze zo snel mogelijk repareert.

Reacties