Sander Wijdemans
16 januari 2020 08:28
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Een eigen onderneming starten: je hebt één kans om het goed te doen

Wanneer je op het punt staat om een eigen onderneming op te starten, dan is het zeker aan te raden om daar even de tijd voor te nemen. Je hebt tenslotte maar één kans om het goed te doen. Door enthousiasme en niet kunnen wachten om écht aan de slag te gaan kan het lastig zijn om veel tijd te besteden aan een degelijke voorbereiding. Toch geldt dat een goede voorbereiding de kans op succes van je bedrijf aanzienlijk kan vergroten.

Je hebt geen haast

De meeste ondernemers hebben één ding gemeen: ze zetten graag ergens hun schouders onder. Zodra zij een goed idee hebben voor een onderneming, zouden ze deze het liefst morgen nog het levenslicht laten zien. Of morgen? Waarom eigenlijk niet vandaag!

Natuurlijk is dit soort enthousiasme en zin om aan te pakken nodig om een bedrijf van de grond te laten komen en tot een succes uit te laten groeien. Toch is het beter om juist in deze fase even rust te nemen, en alle plannen goed uit te werken en uit te (laten) rekenen voor het bedrijf ook echt van start gaat. Een idee kan nog zo goed zijn, het is zelden genoeg om een bedrijf vervolgens succesvol te laten zijn.

Een eigen onderneming starten is niet alleen een goed idee hebben, het is ook vooruitzien. Onderzoeken hoe de markt waarin je aan de slag wilt gaan er nu uitziet, maar ook wat de verwachtingen zijn voor de korte termijn, maar zeker ook voor de lange termijn. Soms toont een goed onderzoek aan dat het idee wellicht goed is, maar de markt op dit moment niet zodanig dat het ook goed is om je bedrijf nu op te starten. Dat is een tegenvaller, maar je kunt het maar beter vooraf weten dan dat je later in de problemen komt.

Zorg voor goede plannen en berekeningen

Het belangrijkste advies voor enthousiaste startende ondernemers is ‘wees realistisch en steek je kop niet in het zand’. Zorg dat je plannen goed onderbouwd zijn, vooral ook financieel. Het aantrekken van een financieel adviseur is in de opstartfase zeker aan te raden. Deze kan je plannen op een objectieve manier bekijken en doorrekenen. Waar jij misschien geneigd bent alles rooskleurig in te zien, kan de financieel adviseur je ook waarschuwen voor de gevolgen in het geval het allemaal wat minder loopt dan je had verwacht. Neem dit serieus, en pas je plannen er indien nodig op aan. Natuurlijk, snel van start gaan met je goede idee lijkt geweldig, maar er over tien jaar nog steeds mee bezig kunnen zijn is nog veel leuker. Een gedegen voorbereiding kan de kans hierop flink verhogen.

Reacties