Michael Linthorst
9 april 2014 12:01
door Michael Linthorst
Categorie:
eMail Marketing

E-mailcampagneresultaten gebruiken als relevantietool: Zo meer relevantie en hogere conversie!

E-mailcampagneresultaten zijn natuurlijk handig om te zien wat wel en wat juist niet werkt voor jouw e-mailmarketing. Wat denk je ervan om de resultaten te gebruiken om mailings nog relevanter te maken voor meer conversie? Ik leg uit hoe je dat doet.

Met de e-mail marketing software die je gebruikt wordt enorm veel data verwerkt en verkregen. De e-mailcampagneresultaten worden lang niet altijd optimaal benut en het gebruik van deze e-mailcampagneresultaten voor verbeteren van relevantie en dus conversie is vrij onbekend. Dit doe je door doelgroepen te segmenteren op hun betrokkenheid en het aantal gekochte producten! Zo tover je leads om tot ware merkambassadeurs of zet je ze alsnog aan tot koop, voila conversie.

Meten van interesses

Opent een lead je mailing, dan is dat al een kleine felicitatie waard. De onderwerpregel werkt en de lead toont een bepaalde interesse in je mailing. Maar hoever strekt die interesse? Dat valt af te leiden uit de individuele campagneresultaten. Via e-mailmarketingsoftware is te zien hoe vaak een lead een mail heeft bekeken en op welke links deze heeft geklikt.
Stel: je hebt een mailing met daarin aanbiedingen voor de laatste smartphones verstuurd. Klikt een lead op aanbiedingen voor iPhones, dan weet je dat de klant daar interesse voor heeft. Gebruik die informatie dan om gerichte boodschappen naar deze lead te sturen. Geef extra korting op iPhones of haal producten aan die passen bij de iPhone.

E-mailcampagneresultaten in de Software

E-mailcampagneresultaten in de Software

Hoge interesse = hoge omzet?

Maar leidt deze hoge interesse ook tot een (in verhouding) hogere omzet? Segmenteer daarvoor de leads, waarbij je een combinatie legt tussen het aantal impressies en/of kliks en het aantal gekochte producten in de webshop. Liggen deze variabelen bij beide segmenten hoog, dan weet je wie de ware merkambassadeurs voor je bedrijf zijn.
Beloon hun betrokkenheid met een gepersonaliseerde kortingscoupon die ze kunnen delen met vrienden.
Is het aantal impressies en/of kliks hoog, maar het aantal gekochte producten laag? Speel hier op in! Bekijk bij welke producten deze klanten het meeste interesse tonen en trek ze over de streep door ze een korting te bieden op dat ene product. Personaliseer ook deze boodschap.

E-mailcampagneresultaten: Verder inspelen op de customer lifecycle

Wist je dat e-mailmarketing ook een ideale tool is bij het communiceren met leads door de gehele customer lifecycle? Bekijk welke contactmomenten je momenteel met leads en klanten hebt en kijk eens uit welke van deze meer te halen valt. Je staat versteld van de momenten waarop er quick wins te behalen zijn!
Speel bijvoorbeeld in op klanten die eerst een hoge betrokkenheid tonen, maar waar dit langzaam afneemt. Stuur deze leads een mailing met dat je ze mist en graag met ze in contact treedt om na te gaan wat je voor hen kan betekenen.

Zelf een handige tip om meer te halen uit campagneresultaten? Laat het me weten, of nog beter geef de tip hieronder in een reactie zodat alle lezers ze kunnen gebruiken.

Reacties