Sebastiaan Huijsman
3 oktober 2013 09:41
door Sebastiaan Huijsman
Categorie:
MKB-nieuws

BTW verlegd? Lees er alles over!

De btw kan worden verlegd van de leverancier naar de klant, de zogeheten verleggingsregeling. Wanneer wordt btw verlegd? Wat moet ik als ondernemer doen als btw verlegd wordt?

Hieronder alle uitleg en toelichting met betrekking tot de btw verleggingsregeling, inclusief een uitleg wat u als ondernemer moet doen.

Zoals bij iedereen bekend is het in Nederland verplicht om over elk soort goederen en diensten btw te betalen. Als leverancier van goederen of diensten draag jij btw af over jouw omzet. Deze kosten worden vaak doorberekend aan de klant, de verkoopprijs is dan inclusief btw. Als klant krijgt men een factuur met het bedrag dat betaald moet worden voor het goed of de dienst plus de btw. In dit geval wordt de btw dus door de leverancier afgedragen aan de belastingdienst. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. De btw kan namelijk worden verlegd van de leverancier naar de klant, de zogeheten verleggingsregeling.

Btw verlegd, wanneer komt deze situatie voor?

De verleggingsregeling wordt toegepast wanneer er sprake is van zakendoen met het buitenland, het uitlenen en onderaannemen van personeel, de verkoop van goud, de overdracht van emissierechten, onroerende zaken en executieverkopen. Ook wanneer er wordt gewerkt met afval en oude materialen, oude telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops, Voor de exacte specificaties kunt u terecht op de site van de belastingdienst.

Btw verlegd, hoe moet ik het toepassen?

uitleg btw verlegdWanneer er sprake is van een van bovenstaande situaties moet jij, als leverancier, de btw verleggen naar de afnemer van het door jou aangeboden goed of de dienst. De afnemer betaalt in dit geval het bedrag exclusief btw aan de leverancier. Als leverancier vermeld je op jouw factuur dat de btw wordt verlegd, inclusief het btw-nummer van de afnemer.
Aan het einde van de maand of het kwartaal vermeld je in je btw aangifte, dat je de verleggingsregeling hebt toegepast en de btw niet bij jou belast is.

In het geval dat jij de afnemer bent en de btw dus naar jou verlegd is, krijg jij een factuur opgestuurd met daarop het totaalbedrag exclusief btw. Dit totaalbedrag maak jij, zoals normaliter ook het geval zou zijn, over naar de leverancier. Er is echter een extra taak wanneer er btw verlegd is naar jou. Jij moet zelf de btw berekenen die je over het totaalbedrag van de leverancier moet betalen en afdragen aan het belastingdienst. In die btw aangifte kun je deze btw ook direct als voorbelasting in aftrek brengen (als je recht hebt op aftrek van voorbelasting). Per saldo drukt er dan geen btw op jou.

Btw in het buitenland, hoe moet ik het dan verleggen?

Zoals eerder aangegeven wordt btw verlegd, is er sprake van de verleggingsregeling, wanneer er zaken worden gedaan met het buitenland. De afnemer moet namelijk btw betalen in het eigen land. Er wordt hier ook nog een onderscheid gemaakt tussen wel EU en geen EU-landen. Wanneer jij leverancier bent voor een onderneming in een van de andere EU-landen, kun je de btw verleggen. Je vermeldt dan geen btw op de factuur. De afnemer in het andere EU-land berekent dan zelf de btw en betaalt deze in het desbetreffende land.

Dit geldt ook in de omgekeerde situatie waarin jij de afnemer bent van een leverancier uit een ander EU-land. De leverancier vermeldt ook dan geen btw op zijn factuur. Deze btw moet jij zelf berekenen en hier in Nederland afdragen. Als het een leverancier uit een niet EU-land betreft, moet dit worden aangegeven bij de Douane. Je moet nu wederom zelf de btw berekenen en afdragen, maar daar bovenop komen ook invoerrechten. Voor de exacte regelingen kun je gebruik maken van de hulp op de site van de belastingdienst.

Reacties