Sander Wijdemans
21 maart 2022 10:18
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

BHV en EHBO voor evenementenorganisaties

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een groot personeelstekort. Nu feesten en partijen weer op gang komen, is het ook in de evenementenbranche lastig om voldoende personeel te regelen. Vaak wordt gewerkt met oproepkrachten en zzp’ers, maar hoe bevoegd zijn zij in het geval van calamiteiten? Heeft u bijvoorbeeld een invaller klaarstaan als uw vaste BHV’er of een EHBO-medewerker zich ziekmeldt? Voor het hoogseizoen van start gaat, kan het voor u als evenementenorganisatie handig zijn om, binnen uw huidige personeel of flexpool, extra mensen op te leiden voor BHV en EHBO. In dit artikel leggen wij uit hoe dit in zijn werk gaat.

BHV en EHBO voor evenementenorganisaties

Een BHV-cursus organiseren op locatie

BHV, ook wel bedrijfshulpverlening, is een essentieel onderdeel op evenementen. U wilt de veiligheid van uw bezoekers goed geregeld hebben en heeft daarom bij voorkeur niet één BHV’er, maar een compleet BHV-team klaarstaan. Zij houden zich bezig met eerste hulp in noodgevallen, zoals ontruiming van het gebouw of terrein bij brandgevaarlijke situaties, of crisismanagement bij conflicten tussen bezoekers onderling. Een BHV-team werkt nauw samen en functioneert het beste als zij vaker hebben samengewerkt. Het loont daarom om binnen uw huidige team meerdere werknemers bevoegd te maken voor de BHV. Zo voorkomt u dat, bij afmelding van één van uw vaste krachten, op het laatste moment een onbekende invalkracht aan het team moet worden toegevoegd. Een basiscursus bedrijfshulpverlening kan in twee dagen worden voldaan. Heeft een teamlid in het verleden al een BHV-cursus gevolgd, dan voldoet ook de jaarlijkse herhalingscursus van 1 dag. Binnen evenementenorganisaties kan het lastig zijn om met een grote groep personeel bij elkaar te komen. U kunt ervoor kiezen om de BHV-cursusop locatie, bijvoorbeeld op uw eigen terrein, te laten plaatsvinden.

Speciaal voor evenementenorganisaties: de EHBO-basiscursus + AED

Hoewel het makkelijker lijkt om mensen te vinden met een EHBO-diploma, is slechts 3% van de Nederlandse bevolking gecertificeerd. Dit terwijl een ongeluk vaak in een klein hoekje schuilt, zeker op evenementen waar bezoekers vaak (te veel) drinken. De noodzaak voor een goed team om de veiligheid op een evenement te waarborgen, is dus duidelijk. Een EHBO-basiscursus voor bedrijven kent verschillen met de cursus voor particulieren, en wordt afgestemd op de werkzaamheden van uw evenementenorganisatie. Laat uw personeel, indien mogelijk, altijd aanwezig zijn als u een cursus organiseert. De EHBO-ploegleider, kunt u daarnaast extra handvatten geven door middel van een reanimatie- en AED-cursus. Deze neemt zo’n 4 uur extra tijd in beslag en kan levensreddend zijn in het geval van een hartaanval.

Tijdens evenementen kunnen er ongelukken gebeuren, zeker omdat mensen op een evenement vaak (te veel) drinken. Daarom is het goed uw personeel op te leiden in het geval van calamiteiten. Maak gebruik van een cursus op locatie of kies voor speciale cursussen voor evenementenorganisaties.

Reacties