Sander Wijdemans
23 mei 2022 09:19
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Als MKB-bedrijf interessant om te gaan beleggen?

Als ondernemer is het van groot belang dat je bedrijf het goed doet. Om hiervoor te zorgen zul je dan ook vaak veel tijd en geld in je bedrijf moeten steken. Als het dan op een gegeven moment de goede kant op lijkt te gaan, kun je er de vruchten van gaan plukken. Je kunt dan zelfs nadenken om eventueel zakelijk te gaan beleggen. Dit kan op allerlei plekken zoals bij Evi van Lanschot. Het kan echter wel spannend zijn om dit echt te gaan doen. Je gaat toch geld investeren in iets waarvan je niet zeker weet of je daar wel wat uit gaat krijgen. Toch kan het wel interessant zijn voor jouw MKB-bedrijf om te gaan beleggen.

Als MKB-bedrijf interessant om te gaan beleggen

Beleggen voor de belastingen

Een van de zaken waarmee je als MKB-bedrijf zeker in aanraking zult komen zijn belastingen. Dit is zeer waarschijnlijk niet het onderdeel waar je als ondernemer enthousiast van wordt, maar het moet toch gebeuren. Gelukkig is het tegenwoordig vaak niet heel lastig meer om je belastingen op orde te hebben. Het is echter wel zo dat je het geld wel moet hebben liggen. Je zou dus bijvoorbeeld voor de korte termijn kunnen gaan beleggen. Je zet dan een deel van je geld opzij en belegt dit met een laag risicoprofiel. Dit houdt in dat je het belegt in obligaties die vrij stabiel zijn. De kans dat je hier dus heel veel geld mee verdient is vrij klein, maar de kans dat je er heel veel geld mee verliest is ook heel klein. Verder is de kans zeker aanwezig dat je er wel wat geld aan overhoudt, waardoor je je belastingen kunt betalen en zelfs ook nog wat geld overhoudt.

Beleggen voor je pensioen

Je kunt ook juist iets heel anders doen. Als je bijvoorbeeld voor de lange termijn wilt gaan beleggen, zul je te maken krijgen met heel andere keuzes. Je zou bijvoorbeeld voor de langere termijn willen gaan beleggen als je denkt aan je pensioen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter je pensioen over het algemeen kan zijn. Het kan dus echt geen slecht idee zijn om hier eens naar te kijken. Omdat je nu een heel stuk langer zult gaan beleggen, kun je vaak ook iets meer risico gaan nemen. Natuurlijk wil je ook weer niet dusdanig veel risico nemen dat je al je geld ineens kwijt kunt raken, maar omdat het een lange periode betreft, zullen kleine dipjes in de markt niet zo erg zijn. Zolang de waarde van je aandelen en obligaties door de jaren heen maar een beetje blijft stijgen, haal jij er uiteindelijk al heel veel uit. Een beetje risico nemen als je op lange termijn gaat beleggen is dus niet altijd een slecht idee.

Wat is goed voor jou en jouw bedrijf?

Het hangt natuurlijk heel erg af van jouw ambities en plannen. Wil je geld reserveren voor nieuwe innovaties en ontwikkelingen, dan wil je misschien ook kijken naar zakelijk beleggen. Kijk dus vooral eens bij Evi van Lanschot wat zij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen.

Reacties