Sander Wijdemans
19 oktober 2017 08:00
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

4 tips bij het aanschaffen van een zakelijke auto

Wanneer u een eigen bedrijf heeft, wilt u natuurlijk een goede eerste indruk maken als u naar klanten toe gaat, met een flitsende auto van de zaak. Maar zeker wanneer u net gestart bent met uw onderneming, heeft u niet altijd genoeg geld beschikbaar om hiervoor meteen een nieuwe auto aan te schaffen. Gelukkig zijn er, naast het aanschaffen van een nieuwe ‘auto van de zaak’, ook andere mogelijkheden om zakelijk een auto te rijden. We geven u graag een aantal tips bij het aanschaffen van een zakelijke auto.

1.Zakelijk of privé kopen

Bedenk u allereerst of u uw auto zakelijk of privé wilt rijden. Aan beide mogelijkheden kleven voor- en nadelen. Wanneer u de auto zakelijk aanschaft, mag u alle kosten, van afschrijvingen tot financieringslasten, zakelijk aftrekken. De auto wordt dan namelijk tot uw bedrijfsmiddelen gerekend. Rijdt u per jaar meer dan 500 kilometer privé met uw zakelijke auto, houd dan rekening met een fiscale bijtelling van 25% van de cataloguswaarde van de auto of minder in het geval van een milieuvriendelijke auto.

Koopt u de auto privé, dan mag u zakelijk gereden kilometers van uw winst aftrekken voor 19 cent per kilometer. Ook de BTW op brandstof, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten mag u aftrekken voor het percentage waarvoor u de auto zakelijk gebruikt. Zorg er wel voor dat u een correcte rittenregistratie bijhoudt.

2.Zelf betalen of lenen

Wanneer u genoeg geld op uw spaarrekening heeft staan, kunt u een nieuwe auto in één keer betalen. De afschrijving kunt u dan uitsmeren over meerdere jaren. Maar omdat het om een flinke som geld staat, denkt u er misschien over een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten om de auto aan te kunnen schaffen. Stem de looptijd van de lening dan goed af op de gebruiksduur van de auto. U wilt niet met een schuld achterblijven op het moment dat uw auto versleten is.

3.Auto overschrijven naar de zaak

U kunt de auto die u nu rijdt ook naar de zaak overschrijven. Dat stelt niets voor. U hoeft dan geen nieuwe auto te kopen, maar kunt wel gaan profiteren van alle kosten die u van de belasting mag aftrekken. Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé met uw zakelijke auto rijdt, moet u wel een bijtelling betalen. Omdat dit een percentage van de cataloguswaarde is, kan het overzetten van een oudere (of tweedehands) auto financieel tegenvallen. Wanneer uw huidige kosten lager zijn dan de bijtelling, kunt u de auto beter privé blijven rijden. U mag alle zakelijk gereden kilometers dan belastingvrij (voor 19 cent per kilometer) in rekening brengen bij uw onderneming.

4.Een auto leasen

U kunt een auto ook zakelijk leasen. U houdt dan geld over voor grote uitgaven en weet precies wat u iedere maand betaalt voor uw auto, zonder dat u bang hoeft ze zijn voor onverwachte kosten. Onderhoud, reparaties, pechhulp, wegenbelasting en verzekeringen zitten namelijk bij de prijs inbegrepen. Bovendien kunt u eenvoudig van auto wisselen als de auto over een aantal jaren te klein is geworden voor uw zakelijke of persoonlijke situatie.

Informeer eens naar de vele mogelijkheden voor een zakelijke auto bij een autogarage, zoals een Fiat garage, of bij een autodealer waar u ook kunt leasen, zoals een veelzijdig autobedrijf in Eindhoven. U kunt dan eenvoudig alle voor- en nadelen en de kosten naast elkaar zetten.

Reacties